Steel clad skin will withstand decades of the Arizona sun and compete well with the long lived saguaros!


Winner of the 2007 AIA “unbuilt” DESIGN AWARD . . .


                                                       and then it got built!







Conceptual computer model is witness to the early design as a raised platform . . .

Warm and inviting with lights for photographer Bill Timmerman  one can see the floating nature of the home.

On our first site visit (before design or construction) seeking the HOA defined building envelope, we hiked up alongside a small arroyo.  The building envelope, centered at the bottom of a topographic “bowl” with all views blocked.  We continued upward, seeking better vistas and found a massive rock outcrop.  This outsized rock served as an origination point. The design idea (raise the entire living areas on a single living level platform) grew eastward floating above the lower level garages and storage rooms, culminating in cantilevered bedrooms, shy of protected saguaros.


C  A  N  Y  O  N    P  A  S  S

   t h e  “E  D  G  E”

 H O M E        HOME.html

Recognitions and Awards

2007 AIA Arizona Design Award

2014 AIA / Lifestyle “Home of the year” Entry recognition

C O N T A C T   U SContact_Us.htmlContact_Us.htmlshapeimage_9_link_0
P U B L I C A T I O N SPUBLICATIONS.htmlPUBLICATIONS.htmlshapeimage_10_link_0
P O R T F O L I OPORTFOLIO.htmlPUBLICATIONS.htmlshapeimage_11_link_0
P E O P L E / S E R V I C E SPEOPLE___SERVICES.html

Visually hidden from the road below, the rugged site provides a sense of seclusion.

t  a  y  l  o  r  d  e  s  i  g  n  + B  U  I  L  D

The reward for climbing the stairs and entering the main level of the home are exceptional vistas out. beyond the adjacent hillsides . . .

From outside looking up and into the balcony of the main bedroom, this cantilevered volume of space shares real estate with neighboring saguaros.













Masonry continues into the home. Custom cantilevered concrete hearth.

 

Rough texture of masonry “split face” block on the exterior and “honed” smooth inside.



Drive or walk up the destination surprises with a massive modern structure . . .


A lower level shaded carpark provides refuge from the sun and an elevator.


The concrete entry path winds its way through natural flora to an exterior steel stairway that leads  to a cantilevered drawbridge-like balcony and the front door

Steel and glass clad building skin along with the masonry piers and walls  will withstand decades of the Arizona sun and survive with the long lived saguaros!

Invisible toe stirs the water on a quiet morning as the sun is about to invade the protected serenity  of the rock out cropping and  the second floor sense of security.


Photo insert is of a detail which shows that the pool does not engage the rock, but each maintains their separate adjacent identities.





A concrete entry path winds its way through natural flora to an exterior steel stairway that leads  to a second destinational surprise, namely a cantilevered drawbridge-like balcony and the front door.  Alternatively there is an elevator at the back of the carpark.  Stair climbers rewarded with extraordinary views and modern interiors.

Most of the carefully considered interior design and millwork came from Katrina Mullinax’s Homeworks (see review) in collaboration with the developer, Bob Christadore.

On fire with exaggerated lights for photographer Liam Frederick one can also see the floating nature of the home.